Het Kasteel van Den Haag

Het centrum voor de administratie van het Graafschap Holland (hoort bij het spel Koninkrijken der Renaissance)
Officiële site van het spel : www.dekoninkrijken.com
 
IndexRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Decreet Orde van Verdienste

Ga naar beneden 
AuteurBericht
KarandaAantal berichten : 977
Registration date : 26-07-07

BerichtOnderwerp: Decreet Orde van Verdienste   wo aug 06, 2008 2:25 pm

Citaat :
[rp]Beste burgers van Holland,

Bij deze delen wij u mede dat de Raad van Holland heeft besloten de volgende wijziging door te voeren in het decreet van de Orde van Verdienste;

nieuw schreef:
Orde van Verdienste van de Hollandse Leeuw of Orde van de Hollandse Leeuw

  1. Inleiding

   Om verdienstelijke Hollandse burgers te bedanken en te eren heeft het Graafschap besloten om deze orde op te richten. De Orde van de Hollandse Leeuw kent drie verschillende klassen: Grootofficier, Commandeur en Officier.

   Het is aan het College der Hollandse Heraldiek om de lijsten van de Orde van Verdienste van de Hollandse Leeuw bij te houden en aan te passen. Naast de rechtmatig verkozen Graaf van Holland en zijn raad, heeft ook het College der Hollandse Heraldiek het recht om aanpassingen aan te brengen in dit charter. Aanpassingen worden enkel toegestaan na goedkeuring van de Graafschappelijke Raad.

   De Graaf van Holland is de facto Grootmeester van de Orde. Raadsleden hebben het recht mensen voor te dragen die zij waardig achten een (nieuwe) titel te verkrijgen, voorzien van een motivatie. De Raad zal vervolgens via een stemming duidelijk maken welke van de aangedragen personen daadwerkelijk een lintje zouden verdienen, hiervoor is een absolute meerderheid vereist. Na de stemming zal de Graaf deze personen indienen bij de Keizerlijk Heraut. Deze krijgt vervolgens 4 dagen de tijd om hier met de Heraldische Raad een mening over te vormen. Als 2/3e van de Heraldische Raad niet akkoord is met een of meerdere van de voorgestelde personen, dient de Keizerlijk Heraut dit te melden aan de Graaf, voorzien van een motivatie. Op basis van deze informatie zal de Graaf uiteindelijk een keuze maken. Uitsluitend de Graaf is gerechtigd een titel uit de Orde toe te kennen.

   Deze Orde is in geen geval een ridderorde, maar enkel en alleen een orde van verdienste. Bijgevolg is het ook niet mogelijk om binnen de Orde te promoveren, tenzij de Graaf een hogere titel in de Orde toekent.


  2. Algemeen

   Elke persoon met een titel in de Orde van de Hollandse Leeuw mag nog niet veroordeeld zijn voor verraad of hoogverraad jegens het Graafschap.


  3. Titels

  • Grootofficier:

    De Bisschop van Utrecht in functie is bij deze Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw.

    Elke persoon die volgens de Graaf deze hoogst uitzonderlijke titel verdient, kan Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw worden, mits goedkeuring van de Raad van Holland zoals vermeld in de inleiding.


  • Commandeur:    De uitredende Bisschop van Utrecht is bij deze Commandeur in de Orde.

    Elke persoon die door de Graaf verheven is in de adelstand als Heer of Dame is bij deze Commandeur in de Orde.

    Elke persoon die volgens de Graaf deze uitzonderlijke titel verdient kan Commandeur in de Orde van de Hollandse Leeuw worden, mits goedkeuring van de Raad van holland zoals vermeld in de inleiding.


  • Officier:    Elke ereburger van Holland is bij deze Officier in de Orde.

    Elke persoon die volgens de Graaf deze titel verdient kan Officier in de Orde van de Hollandse Leeuw worden, mits goedkeuring van de Raad van holland zoals vermeld in de inleiding.

   NB: Niemand kan over meer dan één titel in de orde bezitten. Een benoeming in een hogere klasse zorgt automatisch voor het wegvallen van de eerder verkregen titel in de Orde van Verdienste.


  4. Afzetting

   De Graaf van Holland kan op elk moment iemand ontdoen van zijn titel.

   Elke persoon die schuldig wordt bevonden aan verraad of hoogverraad jegens het Graafschap, verliest onmiddellijk zijn titel.


  5. Ornement

   De Grootofficieren, Commandeur, en Officieren van de Orde mogen rond hun blazoen de voor hun titel specifieke ketting met het ornement hangen. Indien de persoon geen blazoen heeft moet deze ze dragen rond een zilveren schild hangen. Het dragen van de ketting is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Memorie van Toelichting schreef:
Deze wijziging op het decreet van de Orde der Verdienste van de Hollandse Leeuw heeft als doel de Orde der Verdienste weer een volwaardige beloning van de Raad van Holland te maken. Dit was origineel zo bedoeld, maar tegenwoordig is het niet de Raad van Holland maar het College der Hollandse Heraldiek die deze beslissing maakt, feitelijk in persoon van de Keizerlijk Heraut van Holland, waardoor de Raad van Holland wederom deze manier van belonen niet meer naar eigen inzicht kan gebruiken.

Met deze wijziging wordt er ineens een regeling opgezet van hoe de Raad van Holland deze beloningen kan toedienen, zodat niet enkel de Graaf van Holland hierover beslist. Ook de mening van het College der Hollandse Heraldiek wordt opgenomen in de beslissing.

Geschreven en getekend op de vijfentwintigste dag van de maand Mei van het jaar MCDLX,

Mattheuss
Woordvoerder van Holland[/rp]
Terug naar boven Ga naar beneden
Raboude

avatar

Man Aantal berichten : 419
Leeftijd : 561
Registration date : 01-03-09

Personage-beschrijving
Adelijke rang: Burgraaf
Spierkracht:
76/0  (76/0)

BerichtOnderwerp: Re: Decreet Orde van Verdienste   vr feb 05, 2010 2:27 pm

Oud

Citaat :
Orde van Verdienste van de Hollandse Leeuw of Orde van de Hollandse Leeuw

1. Inleiding


Om verdienstelijke burgers voor diensten verricht voor het Graafschap te bedanken en te eren heeft het Graafschap besloten om deze orde op te richten. De Orde van de Hollandse Leeuw kent drie verschillende klassen: Grootofficier, Commandeur en Officier.

De Graaf van Holland is de facto Grootmeester van de Orde. Met behulp van de Heraut van Holland en de Kanselier van Holland leidt hij de orde. De Graaf is de enige die een titel uit de Orde kan toekennen.

Deze Orde is in geen geval een ridderorde, maar enkel en alleen een orde van verdienste. Bijgevolg is het ook niet mogelijk om binnen de Orde te promoveren, buiten na een nieuwe verdienstelijke actie.

2. Algemeen

Elke persoon met een titel uit de Orde van de Hollandse Leeuw mag nog niet veroordeelt zijn voor verraad jegens het graafschap.

3. Titels

 De Orde van Verdienste van de Hollandse Leeuw dient om mensen te belonen die door verdienstelijke acties het Graafschap geholpen hebben, en om mensen te belonen die zich dagelijks voor het Graafschap inzetten.

Grootofficier:  Elke persoon die door de Graaf in de adelstand is verheven in of boven de rang van baron of barones voor verdiensten jegens het Graafschap, is bij deze Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw.

  Elke persoon die in het bezit is van een baronnie of een heerlijkheid hoger in rang dan een baronnie in Holland is bij deze Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw

  De kanselier van Holland is gedurende zijn mandaat Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw.

  De bisschop van Utrecht in functie is bij deze Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw.

  Elke persoon die volgens de Graaf deze hoogst uitzonderlijke titel verdient, kan Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de heraut van Holland. Deze persoon kan dan ook in de adelstand worden verheven als ridder van Holland als de graaf van Holland hierover beslist, ook deze benoeming moet door de heraut van Holland ondertekend worden.


Commandeur:  De uitredende bisschop van Utrecht is bij deze Commandeur in de Orde.

  De heraut van Holland in functie is door zijn taak Commandeur in de Orde.

  De voorzitter van het Hollandse Parlement in functie is door zijn taak Commandeur in de Orde.

  De kapitein van Holland in functie is door zijn taak Commandeur in de Orde.

  Elke persoon die door de Graaf verheven is in de adelstand als heer of dame van Holland is bij deze Commandeur in de Orde.

  Elke persoon die volgens de Graaf deze uitzonderlijke titel verdient kan Commandeur in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de heraut van Holland.


Officier:  De uittredende heraut is bij deze Officier in de Orde.

  De uittredende Voorzitter van het Parlement is bij deze Officier in de Orde.

  De uittredende Rector van de Universiteit is bij deze Officier in de Orde.

  Elke persoon die volgens de Graaf deze titel verdient kan Officier in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de heraut van Holland.

  Elke burgemeester met minstens 4 mandaten in een stad is bij deze Officier in de Orde.

  Elke ereburger van Holland is bij deze Officier in de Orde


NB: Wanneer iemand over meerdere titels beschikt, zal enkel met de hoogste rekening gehouden worden. De uittredende Voorzitter van het Parlement moet zijn volledige mandaat hebben afgewerkt.


4. Afzetting

De Graaf van Holland kan op elk moment iemand ontdoen van zijn titel.

Elke persoon die schuldig wordt bevonden aan verraad of hoogverraad jegens het Graafschap, verliest onmiddellijk zijn titel.

5. Ornement

De Grootofficieren, Commandeur, en Officieren van de Orde mogen rond hun blazoen de voor hun titel specifieke ketting met het ornement hangen. Indien de persoon geen blazoen heeft moet deze ze dragen rond een zilveren - argenten - schild hangen. Het dragen van de ketting is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.Citaat :
[rp]Orde van Verdienste van de Hollandse Leeuw of Orde van de Hollandse Leeuw

  1. Inleiding

   Om verdienstelijke Hollandse burgers te bedanken en te eren heeft het Graafschap besloten om deze orde op te richten. De Orde van de Hollandse Leeuw kent drie verschillende klassen: Grootofficier, Commandeur en Officier.

   Het is aan het College der Hollandse Heraldiek om de lijsten van de Orde van Verdienste van de Hollandse Leeuw bij te houden en aan te passen. Naast de rechtmatig verkozen Graaf van Holland en zijn raad, heeft ook het College der Hollandse Heraldiek het recht om aanpassingen aan te brengen in dit charter. Aanpassingen worden enkel toegestaan na goedkeuring van de Graafschappelijke Raad.

   De Graaf van Holland is de facto Grootmeester van de Orde. Met behulp van de Keizerlijke Heraut van Holland en de Kanselier van Holland leidt hij de orde. De Graaf is de enige die een titel uit de Orde kan toekennen.

   Deze Orde is in geen geval een ridderorde, maar enkel en alleen een orde van verdienste. Bijgevolg is het ook niet mogelijk om binnen de Orde te promoveren, tenzij de Graaf een hogere titel in de Orde toekent.


  2. Algemeen

   Elke persoon met een titel in de Orde van de Hollandse Leeuw mag nog niet veroordeeld zijn voor verraad of hoogverraad jegens het Graafschap.


  3. Titels

  • Grootofficier:

    Elke persoon die in het bezit is van een baronie, of een heerlijkheid hoger in rang dan een baronie in Holland, is bij deze Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw.

    De Bisschop van Utrecht in functie is bij deze Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw.

    Elke persoon die volgens de Graaf deze hoogst uitzonderlijke titel verdient, kan Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de Keizerlijke Heraut van Holland.


  • Commandeur:    De uitredende Bisschop van Utrecht is bij deze Commandeur in de Orde.

    Elke persoon die door de Graaf verheven is in de adelstand als Heer of Dame is bij deze Commandeur in de Orde.

    Elke persoon die volgens de Graaf deze uitzonderlijke titel verdient kan Commandeur in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de Keizerlijke Heraut van Holland.


  • Officier:    Elke ereburger van Holland is bij deze Officier in de Orde.

    Elke persoon die volgens de Graaf deze titel verdient kan Officier in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de Keizerlijke Heraut van Holland.

   NB: Niemand kan over meer dan één titel in de orde bezitten. Een benoeming in een hogere klasse zorgt automatisch voor het wegvallen van de eerder verkregen titel in de Orde van Verdienste.


  4. Afzetting

   De Graaf van Holland kan op elk moment iemand ontdoen van zijn titel.

   Elke persoon die schuldig wordt bevonden aan verraad of hoogverraad jegens het Graafschap, verliest onmiddellijk zijn titel.


  5. Ornement

   De Grootofficieren, Commandeur, en Officieren van de Orde mogen rond hun blazoen de voor hun titel specifieke ketting met het ornement hangen. Indien de persoon geen blazoen heeft moet deze ze dragen rond een zilveren schild hangen. Het dragen van de ketting is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.


Citaat :
Memorie van toelichting:

Op vraag van het College der Heraldiek is dit decreet herzien.

In het geheel zijn verschillende stijl-en schrijffouten, evenals zwakke formuleringen, gecorrigeerd. Enkele dubbele formuleringen zijn eruit gehaald.

Bij tijdelijke functies wordt niet langer een rang in de Orde van Verdienste toegekend.

In de inleiding werd een beschrijving toegevoegd van de taken en verantwoordelijkheden van de Raad en het College der Heraldiek.


Getekend op 3 januari van het Jaar des Herens 1458,


Namens de Raad van Holland
Fleury de Bouvignes Tailleur[/rp]

Citaat :
[rp]Aankondiging

De raad deelt mee een wijzing in het charter van de Orde van Verdienste van de Hollandse Leeuw.

Citaat :
Orde van Verdienste van de Hollandse Leeuw of Orde van de Hollandse Leeuw

  1. Inleiding

   Om verdienstelijke Hollandse burgers te bedanken en te eren heeft het Graafschap besloten om deze orde op te richten. De Orde van de Hollandse Leeuw kent drie verschillende klassen: Grootofficier, Commandeur en Officier.

   Het is aan het College der Hollandse Heraldiek om de lijsten van de Orde van Verdienste van de Hollandse Leeuw bij te houden en aan te passen. Naast de rechtmatig verkozen Graaf van Holland en zijn raad, heeft ook het College der Hollandse Heraldiek het recht om aanpassingen aan te brengen in dit charter. Aanpassingen worden enkel toegestaan na goedkeuring van de Graafschappelijke Raad.

   De Graaf van Holland is de facto Grootmeester van de Orde. Met behulp van de Keizerlijke Heraut van Holland en de Kanselier van Holland leidt hij de orde. De Graaf is de enige die een titel uit de Orde kan toekennen.

   Deze Orde is in geen geval een ridderorde, maar enkel en alleen een orde van verdienste. Bijgevolg is het ook niet mogelijk om binnen de Orde te promoveren, tenzij de Graaf een hogere titel in de Orde toekent.


  2. Algemeen

   Elke persoon met een titel in de Orde van de Hollandse Leeuw mag nog niet veroordeeld zijn voor verraad of hoogverraad jegens het Graafschap.


  3. Titels

  • Grootofficier:

    De Bisschop van Utrecht in functie is bij deze Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw.

    Elke persoon die volgens de Graaf deze hoogst uitzonderlijke titel verdient, kan Grootofficier in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de Keizerlijke Heraut van Holland.


  • Commandeur:

    De uittredende Bisschop van Utrecht is bij deze Commandeur in de Orde.

    Elke persoon die volgens de Graaf deze uitzonderlijke titel verdient kan Commandeur in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de Keizerlijke Heraut van Holland.


  • Officier:    Elke persoon die volgens de Graaf deze titel verdient kan Officier in de Orde van de Hollandse Leeuw worden. Deze benoeming moet echter meeondertekend worden door de Keizerlijke Heraut van Holland.

   NB: Niemand kan over meer dan één titel in de orde bezitten. Een benoeming in een hogere klasse zorgt automatisch voor het wegvallen van de eerder verkregen titel in de Orde van Verdienste.


  4. Afzetting

   De Graaf van Holland kan op elk moment iemand ontdoen van zijn titel.

   Elke persoon die schuldig wordt bevonden aan verraad of hoogverraad jegens het Graafschap, verliest onmiddellijk zijn titel.


  5. Ornement

   De Grootofficieren, Commandeur, en Officieren van de Orde mogen rond hun blazoen de voor hun titel specifieke ketting met het ornement hangen. Indien de persoon geen blazoen heeft moet deze ze dragen rond een zilveren schild hangen. Het dragen van de ketting is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.Citaat :
Memorie van Toelichting:
De Adel wordt op zekere zin losgekoppeld van de Orde der Verdienste zodat er meer verschillende beloningen mogelijk zijn.

De Orde der Verdienste krijgt op deze manier een meer bijzondere eretitel.

Getekend op 29 november van het Jaar des Herens 1458,Namens de raad van Holland,
Findecano Saralonde Tailleur,
Woordvoerder van de Graafschappelijke Raad van Holland
[/rp]
Terug naar boven Ga naar beneden
 
Decreet Orde van Verdienste
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Het Kasteel van Den Haag :: Zuidoostelijke vleugel : Hollands Justitiepaleis :: Wetten van Holland-
Ga naar: